Så här lockar du igelkottar till din trädgård

 

Igelkottar äter sniglar och är också bara väldigt trevliga att se och ha med sig. Dessa söta taggiga varelser är en tillgång för din trädgård. Men hur lockar man hit dem? Vi ger dig några tips.

Igelkottsdvala
Hösten är den tid på året då igelkottar letar efter en trevlig skyddad plats att övervintra. Så det finns en god chans att du kommer se dem springa runt lite oftare än vanligt på hösten. Igelkottar är skygga djur som inte gillar att bli störda. På vintern, när temperaturen är under 10 grader, kryper de ihop sig för en månader lång dvala. Och den här är lång: ibland till och med från oktober till början av maj. Bry dem inte under den här perioden, det gillar inte igelkottar.

igelkottshus
Du kan göra det lite lättare för igelkotten genom att placera ett speciellt igelkottshus i din trädgård. Ställ den på en skyddad plats och lägg i en massa löv. Det är också bäst att täcka huset med lite löv och kvistar så att det smälter in ännu mer i din trädgård – och igelkotten känns trygg. Om du har mycket tur kommer hela familjen att rita en igelkott i detta.

Du kan hitta igelkottshuset i olika former och storlekar. Från en sfärisk pil- och igelkottskorg till ett rektangulärt trähus.

Näring
Visste du att igelkottar älskar kattmat? Se också till att du alltid har en skål med färskvatten redo för dem. Andra godsaker till igelkotten är russin, mjölmask och olika frukter. Du kan inte bara mata igelkotten vad som helst. Så rester från din mat är ett no-go. Detta för att det är för mycket salt och socker i detta, vilket igelkotten inte tål. Obs: lägg inte mjölk framför dem. Igelkotten kan till och med dö av detta.

Numera kan man även hitta olika typer av igelkottsmat i trädgårdscentret. På så sätt vet du säkert att du är på rätt plats.

Grön
Som en allmän regel, ju fler brickor, desto färre igelkottar. Igelkottar älskar grönska och löven du lämnar i trädgården är användbara för dem att bygga sina bon med. Så ge så mycket vegetation som möjligt, särskilt högre buskar som igelkotten kan gömma sig under. Varelsen uppskattar också en varierad miljö – mycket grenar, grönska, blomkanter och högre växtlighet, gräsremsor och så vidare.