Är konstgräs ett hållbart val?

 

Nuförtiden är de flesta medvetna om alla möjligheter med konstgräs. Den är lämplig för trädgården, en balkong, takterrass eller en spelplan. Dessutom kan du välja olika typer av konstgräs (till exempel med eller utan glans) och det finns till och med alla möjliga färger. Men har du någonsin undrat om konstgräs också är ett hållbart val? I den här artikeln ger vi svaret!

Hållbar och miljövänlig konstgräsproduktion
För att svara på frågan ‘Är konstgräs ett hållbart val?’ måste du titta på två faktorer. Försök först ta reda på om ett visst företags konstgräs är producerad på ett miljövänligt sätt. Detta kan skilja sig mycket mellan olika märken. Konstgräset från Buitengewoonkunstgras.nl, till exempel, produceras på ett bra sätt i vårt eget land. Konstgräsmattorna är gjorda av återvunnet konstgräs. Där man tidigare bara kunde använda konstgräsets garn (grässtråna), är det nu också möjligt att återvinna baksidan av en konstgräsmatta. Det gör att inga nya råvaror behövs och mycket vatten och energi kan sparas. Kort sagt: det går säkert att producera konstgräs på ett hållbart och miljövänligt sätt!

Konstgräs med lång livslängd
Den andra faktorn är livslängden för ett konstgräs. Vi rekommenderar därför att du alltid väljer bra kvalitet. Det är såklart synd om du inte längre är nöjd med konstgräset i din trädgård efter ett år. En bra konstgräs gräsmatta kan hålla i minst 12 till 20 år. Så det är definitivt värt investeringen.

Underhålla konstgräs
Du behöver inte bekämpa bekämpningsmedel eller andra kemikalier för att underhålla konstgräs. Detta är också bättre för miljön! För att kunna njuta av din konstgräsplan så länge som möjligt bör du vara uppmärksam på följande punkter:

Borsta konstgräset regelbundet med en hård kvast. Detta säkerställer att grässtråna förblir upprätt.
Ta bort löv, grenar, mossa och annat naturligt “trassel” i tid. Detta kan göras med en kvast eller kratta. Gör du inte detta? Då kan ogräs utvecklas och efter lång tid kan konstgräset till och med skadas.
Även om en trasa ofta läggs under konstgräset kan det ändå hända att ogräs tar sig igenom. Det är också bäst att ta bort detta.
Har du husdjur? Se sedan till att rensa upp avföring och urin så snart som möjligt. Rengör den helst även med vatten eller tvålvatten.