Litet olivträd

 

Olivträdet är ett träd som har sitt ursprungliga ursprung från Sydostasien. För tusentals år sedan, innan skriftspråket uppfanns, odlades det och spreds över åren från Mellanöstern till resten av Medelhavet. Trädet trivs i ett medelhavsklimat, där olivträden är mer än tusentals år gamla. Olivträd kan säkert överleva i vårt maritima klimat, om de ges rätt uppmärksamhet och omsorg.

Skötsel av ett olivträd inomhus
Du kan sätta ett olivträd både inomhus och utomhus. Inomhus, men även utomhus kan du ställa den i full sol och ge den tillräckligt med vatten, jorden ska alltid kännas lätt fuktig. Se till att rötterna inte står i en vattenpöl, plantan kommer att dö på grund av rotröta. Olivträdet behöver inte heller vattnas. Solen kan bränna löven och trädet tappar sin naturliga färg. Ett olivträd växer när det blir äldre, så omplantering är nödvändigt för att låta trädet växa ytterligare. Växtsäsongen är från mars till september, om du vill ge extra näring, använd krukväxtmat under dessa månader. Sätt ett utomhusträd inne under den kalla vinterperioden eller flytta det till en plats där det inte är kallare än två grader. Vid behov kan oönskade grenar beskäras bort. Trädet kan gå ut igen i mitten av maj.

Olivolja och oliver
Ett friskt olivträd kan till och med bli gammalt i Nederländerna, speciellt med sommartemperaturer på 25 grader eller mer kan man belönas med krämfärgade blommor på grenarna. Det speciella är att löven på ett friskt träd alltid förblir gröngrå. När ett olivträd är ungefär fem år gammalt eller äldre kan träden bära frukt. Observera att inte alla typer av olivträd har ätbar frukt. De välkända gröna och svarta oliverna är bara ätbara efter en lång process. Olivolja görs också av kärnan och frukten. Kolla in vilket olivträd som är perfekt för dig!