Slåss mot getingar

5 tips när du ska köpa en getingfälla eller getingfångare
Getingar kan orsaka mycket olägenheter på sommaren. Det beror på att getingbon kläcks i eller runt juli. Getingar finns inte bara ute, utan även inuti. Getingar kan etablera sig i en hålvägg. Många människor är rädda för getingar som kommer att få dem att slå i riktning mot dessa insekter: låt det bara göra besväret värre. Vad ska man göra om man upptäcker ett getingbo i en hålvägg? Eller ännu värre, om du fick ett getingstick?

Getingar i en hålvägg
Getingar tenderar ibland att bosätta sig i en hålvägg. Kavitetshålen i väggen ses som en idealisk ingång för att bygga ett getingbo. Det är inte lätt att ta bort ett getingbo. Du kommer inte till det lätt om du inte tar bort en del av väggen. Detta är nästan aldrig ett alternativ. Dessutom kan du inte bekämpa det med privat gift. En ytterligare nackdel är att boet kunde byggas ostört under ganska lång tid. Detta gör att många fler getingar kan leva än med ett genomsnittligt getingbo. Detta faktum och det faktum att du inte kan nå dem gör att bekämpa getingar i hålväggar till ett svårt jobb. Så du måste anlita en specialist. Skadedjursbekämpningsmedel använder giftgas som injiceras i hålrumsväggen. På så sätt kan getingboet förstöras utan att muren måste rivas.

Inte utan risk
Att förstöra ett getingbo i en hålvägg är inte helt riskfritt. Getingarna kommer att känna sig attackerade och kommer att skydda boet med all sin kraft. Av alla getingarter i Nederländerna är bålgetingen den mest märkbara. Detta beror på att det är en stor geting och på grund av dess mycket omdiskuterade häftighet i att försvara sig. Ett getingstick är därför en stor risk att du kan springa när du själv tar bort ett getingbo. Getingstick kan vara mycket irriterande och smärtsamt, och i vissa fall till och med farligt.

Vad ska man göra om man blir stucken av en geting?
För de flesta är ett getingstick inte farligt. Har du blivit knivskuren? Då måste du först ta bort getingens stick från huden. Området kan då klia och det stucken kan svullna något. Kylning i form av isbitar, aloe vera gel eller calendulan salva hjälper till att minska klåda och svullnad. Vanligtvis försvinner bulan och tillhörande olägenhet efter några dagar. Om getingsticket inträffar nära din mun eller svalg kan det vara farligt. Även om någon är allergisk kan ett getingstick vara farligt. Om svullnaden blir mycket tjock eller om du blir andfådd eller får chock ska du ringa 112 eller uppsöka läkare.